Operaen i Minecraft

Oppdag Operaen

Utforsk Operaen i Oslo og bli med på innsiden. Bli kjent med Vidar, Glenn, Stefania og de andre som jobber i kulissene for at alt skal bli klart til forestilling!

Elevene får i oppgave å bygge en kulisse som skal brukes i operetten Orfeus i underverdenen, som hadde premiere på Operaen vinteren 2021, og spilles igjen november-januar 2024. De blir kjent med flere yrker på de harde verkstedene, og møter menneskene som jobber der. Elevene må selv utforske, finne riktig vei og sørge for at kulissen bygges riktig.

Opplevelsen starter på utsiden av operabygget. På innsiden møter elevene regissør Vidar Magnussen og andre personer som veileder spillerne gjennom bygget, og til verkstedsområdene. På verkstedet skal elevene selv bygge en kulisse, på samme måte som i Operaen. Først metallarbeid, så trekonstruksjon og til slutt maling og dekor. Når kulissen er ferdig flyttes den ut på hovedscenen, til musikk og en overraskelse.

Kartet er laget i samarbeid med Den Norske Opera & Ballett og Microsoft Norge.

Gjennomføring og læringsmål

Kartet kan også brukes for eldre og yngre elever. Det kan spilles alene, eller i grupper på opp til tre spillere. Selve kartet tar omtrent 45 minutter å spille gjennom. Vi anbefaler at opplegget brukes i en dobbeløkt på omtrent 90 minutter, og at man tar seg tid til å tegne skisser og se alle videoene. Se lærerveiledningen.

Læringsmål:

  • Elevene skal lære om scenografi.
  • Elevene skal bli kjent med arbeidsprosessene og rollene i en scenekunstproduksjon.
  • Elevene skal bli kjent med yrker og fagfelt involvert i en scenekunstproduksjon.
  • Elevene skal teste læringen gjennom aktiv bygging av egen scenekunst.

Filmer

En rekke korte videoer følger med læringsopplegget. Youtuberen Prebz fra Prebz og Dennis leder deg som lærer og hele klassen gjennom opplegget. Han forklarer begreper og gir en intro.

Møt også regissør Vidar Magnussen (spiller Jonas Kvåle i NRKs Side om Side) og håndverkerne på verkstedene som lager kulissene til den ekte operaforestillingen.

Kompetansemål

Se lærerveiledningen for kompetansemål for både opp til 7. trinn og opp til 10. trinn. Opplegget er laget for å treffe tverrfaglig blant kompetansemål i musikk, samfunnsfag, norsk og kunst og håndverk.

eidsvoll i Minecraft

Eidsvoll 1814

Møt menneskene bak Norges grunnlov, og bli kjent med hvordan den ble til. Utforsk Eidsvollsbygningen og snakk med Grunnlovens far, Christian Magnus Falsen.

Lær mer
halloween i Minecraft

Halloween

Marker Halloween i klasserommet med dette underholdende kartet fullt av ting å utforske.

Lær mer
julestemning i Minecraft

Julestemning

Ring inn jula med dette koselige kartet med ulike aktiviteter, spørsmål og oppgaver. Perfekt til en hyggelig førjulsstund i klasserommet.

Lær mer
oldtidens-egypt i Minecraft

Oldtidens Egypt

Utforsk oldtidens Egypt og pyramidene! Vi har bygget en liten utgave av oldtidens Egypt, med pyramider og Sfinksen for støtte i undervisning og opplæring.

Lær mer
operaen i Minecraft

Operaen

Vær med å sette opp forestillingen Orpheus i Underverdenen. Utforsk noen av de 50 forskjellige yrkene ved Operaen.

Lær mer
paske i Minecraft

Påskeaktiviteter

Kom i påskestemning i dette kartet med et hyggelig vintertema, dekorert med påskeharen, egg og en quiz som passer for alle.

Lær mer
sametinget i Minecraft

Sametinget

Utforsk Samisk språk, kultur og historie ved å besøke Sametinget i Karasjok. Oppdatert med nye oppdrag i 2023.

Lær mer
stortinget i Minecraft

Stortinget

Stortingsbygningen i Oslo åpner for debatter, politikk og historie. Bli kjent med demokratiet og maktfordelingen.

Lær mer
tingrett i Minecraft

Tingrett

Utforsk tingretten i Minecraft! Vi har bygget en rettssal, der elevene får muligheten til å bli kjent med de ulike rollene man finner i tingretten.

Lær mer